kunstgras gazon onderhouden

Zorgen voor een kunstgras gazon: drie handige tips

Je hebt de overstap al gemaakt naar kunstgras, of je zit er aan te denken om goedkoop kunstgras te kopen. Dan wil je vanzelfsprekend ook weten hoe je een kunstgras gazon moet onderhouden. Je hoeft natuurlijk niet meer elke week het gras te maaien, maar een beetje onderhoud kan ervoor zorgen dat je kunstgras gazon jaren langer meegaat. Lees onze tips hieronder om het meeste te halen uit je kunstgras gazon!

Materiaal kiezen voor gazononderhoud

Voor het regelmatige onderhoud van je kunstgras heb je een paar dingen nodig. Nummer een is een tuinslang. Je zult deze niet nodig hebben om het kunstgras af te stoffen zoals in drogere landen dan Nederland, maar een tuinslang is erg makkelijk als je het kunstgras schoon moet maken. Daarnaast heb je een hark en een bezem nodig. Dit om bladeren en takken van je gazon te halen, maar ook om het kunstgras te borstelen. Door het kunstgras te borstelen als het platter wordt, geef je het zijn natuurlijke uiterlijk terug.

Let op: kies voor een bezem en hark geen hard materiaal zoals metaal, maar kies voor een bezem en hark met plastic haren/tanden of ander zacht materiaal. Metalen tuingereedschap kan het gras beschadigen.

Vlekken verwijderen op kunstgras

Ongelukjes kunnen natuurlijk gebeuren. Vooral met huisdieren, of als je in de zomer veel tijd doorbrengt in de tuin, is de kans groot dat er eens een bord omvalt of een ander ongelukje een vlek maakt in het gazon. Gelukkig kun je vlekken op een kunstgras gazon makkelijk verwijderen. Het is belangrijk dat je gelijk actie onderneemt, zodat de vlek niet opdroogt op het gras. Alledaagse vloeistoffen kun je makkelijk opruimen door het vocht op te nemen met een doek en vervolgens het gazon te spoelen met water en een mild schoonmaakmiddel.

Heb je te maken met meer hardnekkige vlekken als olie? Gebruik dan terpentine om de vlek te verwijderen. Verder doe je hetzelfde als bij minder hardnekkige vlekken: spoel het gazon af met water en dep zo nodig overtollig water op.

Voorkom groei van onkruid op je kunstgras gazon

Onkruid is niet voor niets berucht: zelfs met kunstgras kun je er wel eens last van krijgen. Maar je kan makkelijk gedoe met onkruid verwijderen voorkomen door een of twee keer per jaar gebruik te maken van een onkruid dodend middel. Houdt dit netjes bij, borstel het gazon regelmatig om het mooi natuurlijk te houden, en je zult nog jaren plezier hebben van je kunstgras gazon!