Zo sluit u zelf een stopcontact aan

Bent u bezig met verhuizen of verbouwen en gaat u een nieuw stopcontact plaatsen? Of misschien de bestaande aansluitingen verplaatsen? Wanneer u dit zelf wilt doen, is het natuurlijk wel zo handig om te weten hoe u dit moet doen. Daarom zetten wij de stappen op een rij.

1. Schakel de stroom uit

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de stroom uit te schakelen. Hiervoor kunt u de stroom voor de juiste groep uitschakelen in de meterkast. Weet u niet zeker welke groep het is of wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Dan kunt u ook de hoofdschakelaar uitschakelen.

2. Teken de inbouwdoos af

Voordat u het stopcontact daadwerkelijk gaat plaatsen, is het handig om de inbouwdoos eerst af te tekenen op de muur. Zo kunt u precies bepalen waar u het stopcontact wilt hebben.

3. Boor het gat in de muur

Nadat u het stopcontact op de muur heeft afgetekend, kunt u het gat in de muur boren. Let op: check ook altijd eventjes of het stopcontact daadwerkelijk in de muur past.

4. Knip en strip de elektriciteitsdraden

Voordat u de drie elektriciteitsdraden van het stopcontact aansluit, is het belangrijk dat u de draden van het op gelijke lengte knipt. Nadat u dit heeft gedaan, stript u de draden tot ongeveer 16 millimeter.

stopcontact

5. Sluit de draden aan

Nadat u de draden geknipt and gestript hebt, kunt u beginnen met het aansluiten van de draden. De drie draden zullen verschillende kleuren hebben; groen/geel, bruin en blauw. U dient eerst de geel/groene draad aan te sluiten, dit doet u boven in het midden van het stopcontact. Vervolgens kunt u de bruine en blauwe draad links en rechts aansluiten. Welke van deze twee draden u aan welke kant doet maakt niet uit, maar het is wel van belang dat de in- en uitgaande draad van dezelfde kleur aan dezelfde kant zitten.

6. Bevestig het nieuwe stopcontact

Nadat u de draden heeft aangesloten, kunt u het nieuwe stopcontact bevestigen. Dit doet u door deze in het geboorde gat te plaatsen en vervolgens vast te schroeven.

7. Check of het stopcontact werkt

Wanneer u alles heeft aangesloten en vast gemaakt, wilt u natuurlijk weten of het ook daadwerkelijk werkt. Om dit te doen kunt u de spanning weer inschakelen en met een zogeheten multimeter meten of het stopcontact werkt.

8. Bevestig het afdekraam

Werkt het stopcontact? Dan is het tijd voor de laatste stap; het bevestigen van het afdekraam. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u een stekker in het stopcontact steken!

Heeft u andere vragen over het aansluiten van stopcontacten of ander schakelmateriaal? Dan is het het handigst om contact op te nemen met een aanbieder van schakelmateriaal, zoals Schneider Electric.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *