scheepsmakelaar

Wonen op een woonboot: de voor- en nadelen

Het is misschien niet het allereerste dat in je opkomt als je op zoek bent naar een nieuwe woning: wonen op een woonboot. Echter, met de huidige huizenmarkt en de bouw die als gevolg van de stikstofmaatregelen en de heersende Corona-pandemie stilligt, is het misschien toch het overwegen waard. In deze blog vertellen we je over de voor- en nadelen van een woonboot. Neem ze eens rustig door en wie weet sta jij na het lezen van dit artikel wel helemaal open voor het leven op het water!

De voordelen

Hét grote voordeel dat vrijwel iedere woonbootbewoner zal noemen, is de enorme vrijheid die wonen op een woonboot met zich meebrengt. Voor wie erg hecht aan zijn of haar privacy is wonen op een woonboot echt een uitkomst. Dit is overigens natuurlijk wel enigszins afhankelijk van waar je woonboot ligt. In een Amsterdamse gracht, waar dagelijks tienduizenden toeristen langslopen, valt het privacy-argument wellicht deels in het water.

Maar wat in ieder geval zo is, is dat je met je buren geen rekening hoeft te houden. Die zijn er in de regel immers niet. Van geluidsoverlast zul je geen last hebben. Ben je een natuurliefhebber, dan zit je op een woonboot bovendien gebakken. Veel dichterbij de flora en fauna kun je niet komen! En je geniet op deze manier zowel ‘s winters als ‘s zomers van een prachtig uitzicht over het water.

De nadelen

Maar, zoals een bekend filosoof – weliswaar in omgekeerde volgorde – al zei: elk nadeel heb z’n voordeel. En zo geldt het ook voor wonen op een woonboot. Want waar je geen last hebt van je buren, geldt dat natuurlijk niet voor watersporters. Die kunnen in de zomer met een hoop lawaai je woonboot voorbij sjezen. En wat te denken van de muggen en het overige ongedierte dat via het water jouw woonboot weet te bereiken? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Tot slot kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen voor het kopen van een woonboot. Veel hypotheekverstrekkers zien het namelijk als een te kleine en bovendien ingewikkelde markt en haken af. Het is dus raadzaam om eerst eens na te gaan in hoeverre het mogelijk is om een hypotheek te krijgen, alvorens je daadwerkelijk op zoek gaat naar een geschikte woonboot.

Iets voor jou?

Lijkt het je nou wel wat, dat wonen op een woonboot? Kijk dan eens bij Elburger Scheepsbemiddeling. Deze scheepsmakelaar heeft de prachtigste boten te kopen, waaronder woonboten. Ze kunnen je daar bovendien meer vertellen over waar een goede woonboot precies aan moet voldoen!