Welke verschillende soorten laminaat zijn er?

Door de jaren heen is laminaat aan een ware opmars begonnen. Je kunt geen enkele woonboulevard doorlopen zonder een paar modellen te hebben gespot. Sterker nog: Nederland kent een heuse laminaat outlet. Maar wat zijn de mogelijkheden van laminaat eigenlijk? Of nog beter: welke soorten zijn er op dit moment te verkrijgen? Je leest het allemaal in deze blog.

Laminaat met of zonder v-groef

Heb je het plan gevat om laminaat in jouw woning te leggen? Dan is een van de eerste vragen die jou gesteld wordt, vaak: wil je een laminaatvloer met of zonder v-groef? Het verschil is eigenlijk vrij simpel. Kies je voor een vloer zonder groef, dan wordt het een vlak geheel. Je ziet dan bijna niet dat de vloer uit verschillende planken bestaat. Met v-groef breng je dit onderscheid wel aan. In dat geval is er een – zoals de naam al zegt – groef zichtbaar tussen de planken.

Laminaat met een houten uiterlijk

Wie nog nooit voor laminaat op pad is geweest, heeft er misschien geen weet van. Maar laminaat kent veel uiterlijke vormen. De meest bekende is de houtlook. Hierbij lijkt het net alsof je een houten vloer in huis hebt liggen. Het geheel is voorzien van nerven en knoesten. Niet echt natuurlijk, maar op een zeer overtuigende manier gereproduceerd. Het voordeel van een laminaatvloer is dat deze veel goedkoper is dan een echte houtvloer.

Laminaat met betonnen uiterlijk

Hierboven hebben we het al even kort gehad over de verschillende verschijningsvormen van laminaat. Naast het houtmotief, wint ook de betonlook aan populariteit. Het voordeel hiervan is dat het – in tegenstelling tot echt beton – niet koud aanvoelt en geen barsten vertoont. Ook kun je het ontzettend makkelijk vervangen.

Laminaat in de vorm van tegels

Op zoek naar een luxe motief? Dan is laminaat met tegelmotief misschien iets voor jou. Waar tegels vaak duur in aanschaf zijn en barstgevoelig zijn, kun je deze vorm van laminaat ontzettend makkelijk leggen. Niet alleen is de kans op breuken minder groot, maar ook de prijs is een stuk aantrekkelijker.

Brede planken

De laatste jaren is er een nieuwe trend merkbaar in Nederland. Namelijk het plaatsen van brede planken. Dit geeft een extra ruimtelijk en luxe gevoel en scheelt ook nog eens tijd bij het leggen. Vaak kennen de laminaatplanken een breedte van 19 centimeter.