tapijt

Wat ligt er bij jou op de vloer?

Het is een keuze die de sfeer van je woning vaak voor vele jaren bepaalt, maar toch denken we er lang niet allemaal even goed over na. Wat ligt er in jouw huis op de vloer?

Enorm veel keuze

Het valt ook niet mee, een nieuwe vloer uitzoeken. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel keuze dat het wel heel lastig is om de vloer er tussen uit te pikken die precies perfect is voor jou en je woning. En dan niet alleen nu, maar ook over een maand, een jaar of zelfs tien jaar. Want een nieuwe vloerbedekking, die koop je niet zo vaak in je leven. Al te vaak van vloerbedekking wisselen is geen goed plan, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de enorme hoeveelheid werk die het met zich mee kan brengen.

Het beste moment om een nieuwe vloer te leggen is als je hele huis leeg is. Voor veel mensen is dit op het moment dat zij een nieuwe woning betrekken het geval, maar het kan bijvoorbeeld ook tijdens een verbouwing zijn. Blijf je lang in je woning wonen, en staat er ook geen verbouwing in de planning, maar ben je wél aan een nieuw vloer toe, dan wordt het lastiger. Een oplossing kan zijn om bijvoorbeeld de woonkamer van een nieuwe vloer te voorzien als het mooi weer wordt en je al je meubels buiten kan plaatsen. Neemt niet weg dat het ook dan een aardige klus blijft. Al die kasten die leeg moeten, alles van zijn plek en daarna weer terug.

Denk goed na


Het moge duidelijk zijn, ieder jaar een nieuwe vloer leggen is geen aanrader. Voor veel mensen is dit een goede reden om te kiezen voor een tijdloze vloer, eentje die niet al te bepalend is binnen je interieur en waar je qua inrichting verschillende kanten op kan. Neutrale houttinten of grijs doen het wat dit betreft goed.
Ook het materiaal is iets waar je goed over na moet denken, zeker nu de keuze zo enorm is. Kies je voor tapijt? Het voordeel is dat het zacht en comfortabel is, maar daar staat tegenover dat het wat sneller kan slijten en stoffiger is dan een harde vloer. Ook is het wat lastiger schoon te maken. Om die reden kiezen veel mensen in de woonkamer voor een harde vloer, zoals hout, laminaat, vinyl of kurk, dat een warme uitstraling heeft. Het voordeel van deze vloeren is dat zij redelijk makkelijk weer te verwijderen zijn, een voordeel dat een betonvloer of gietvloer weer minder heeft.