kantoormeubels

Wat is duurzaam?

De laatste jaren is de aandacht voor duurzaamheid sterk toegenomen. Steeds meer mensen zijn ook geïnteresseerd geraakt in duurzaamheid en alles wat daarmee te maken zou kunnen hebben. 

Als we het over het woord duurzaam hebben, dan moeten we concluderen dat de betekenis van dit woord in de loop van de laatste decennia breder is geworden. Oorspronkelijk kon je met dit woord namelijk aangeven dat iets voorbestemd was om lang te duren. Of met andere woorden, als je een duurzaam product kocht, dan deed je dat (onder meer) vanwege een vermeende lange levensduur van dit product.

Tegenwoordig denken veel mensen bij het horen of lezen van het woord duurzaam bijna automatisch aan het milieuaspect. Vertel je nu een willekeurig persoon dat je bijvoorbeeld duurzame meubels hebt gekocht, dan is de kans groot dat diegene denkt dat je meubelstukken hebt aangeschaft waarbij een lage belasting voor het milieu is komen kijken. Deze interpretatie wijkt dus af van de oorspronkelijke betekenis, al is het natuurlijk wel zo dat producten met een lange levensduur ook wel degelijk gunstig voor het milieu zijn.

In het restant van dit artikel kun je lezen waarom steeds meer mensen voor duurzame producten kiezen en wat de pluspunten zijn van het verduurzamen van je woning en je inboedel. Tenslotte geven we je nog een handvol tips wat betreft duurzame meubels.

Waarom kiest men steeds meer voor duurzaam?

Dat steeds meer mensen belangstelling hebben voor duurzaamheid mag geen verrassing heten. Het zijn de volgende zeer steekhoudende redenen waarom mensen steeds vaker voor duurzame keuzes en oplossingen gaan:

 • We hebben op aarde ontegenzeglijk te maken met door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De opwarming van de planeet heeft hoogstwaarschijnlijk desastreuze gevolgen in de niet eens zo verre toekomst. Daarom is het maar goed dat steeds meer mensen bereid zijn keuzes te maken die ten goede van de duurzaamheid en het milieu. De overtuiging dat grondstoffen eindig zijn en de planeet kwetsbaar beweegt mensen voor duurzaam te gaan.
 • Het kiezen voor niet-duurzame producten, en daarmee goedkope spullen of goederen waar bij de productie sprake was van een grote belasting voor het milieu, leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Het inademen van deze kwalitatief niet al te beste lucht is vervolgens schadelijk voor de gezondheid.
 • Kiezen voor duurzame producten, die dus een lange levensduur hebben, pakt over de lange termijn vaak goedkoper uit. Duurzame producten gaan namelijk niet zelden dusdanig veel langer mee dan goedkope producten van matige kwaliteit dat je er aan het eind van de rit financieel voordeel bij hebt voor duurzaam te gaan.
kantoormeubels

Wat zijn de voordelen van duurzamer wonen?

Wanneer je het besluit neemt om voor een wat meer duurzame wijze van wonen te gaan, dan zul je al snel merken dat je daar op de volgende manieren voordeel bij hebt:

 • Akkoord, bij het verduurzamen van je woning, je interieur en/of je inboedel komen soms relatief hoge investeringskosten kijken. Als je dat gedeelte achter de rug hebt ben je echter spekkoper. Want zoals al eerder gemeld in dit artikel: over de lange termijn zijn duurzame oplossingen meestal juist goedkoper dan niet-duurzame keuzes. Verduurzaam je bijvoorbeeld je huis door dit goed te isoleren, dan gaan je energielasten dusdanig omlaag dat je na een aantal jaar goedkoper uit bent.
 • Wanneer je je woning verduurzaamt en dus kiest voor kwaliteitsmaterialen die een lange tijd mee gaan, dan verhoog je daarmee je wooncomfort. Je bewijst jezelf dus ook een grote dienst door voor duurzaam te kiezen.
 • Een woning waar wijzigingen met en duurzame signatuur zijn aangebracht is meer waard dan een niet-duurzaam huis. Hier heb je op het moment dat je je woning verkoopt veel baat bij. Veel mensen verdienen bij het verkopen van hun huis hun eerdere investeringen deels of zelfs geheel terug.
 • Het belangrijkste voordeel van duurzamer wonen is en blijft echter toch het feit dat je hiermee het milieu minder belast. Hiermee realiseer je dus ook een afremmende werking op de klimaatverandering en de verhoging van de mondiale temperatuur.

5x de beste duurzame meubels

Uiteraard zou dit artikel niet compleet zijn zonder een aantal nuttige tips over duurzame meubels. Wanneer je op zoek bent naar de beste duurzame meubels om je woning mee te verrijken, lees dan, om op de hoogte te zijn waar deze meubels zoal aan kunnen of moeten voldoen, de volgende belangrijke tips door:

 1. Als het je wens is meubels in huis te halen met een zo laag mogelijke impact voor het milieu, dan is het de moeite waard je meubels tweedehands te kopen. Dit kun je doen via bijvoorbeeld online marktplaatsen of tweedehandswinkels. 
 2. Heb je niet het volste vertrouwen in het overnemen of -kopen van gebruikte meubels van een ander, dan kun je er ook voor kiezen meubels en materialen van jezelf te gebruiken. Vooral van oude materialen zou je heel goed zelf nieuwe meubels zoals tafels, stoelen en banken kunnen maken. Dit hoeft beslist niet heel complex te zijn, zeker als je de vele tips hierover opvolgt die je op internet kunt vinden.
 3. Koop je toch een nieuw meubel, let dan ten eerste goed op het gebruikte materiaal. Over het algemeen kun je het best gaan voor natuurlijke stoffen zoals massief hout, of een andere houtsoort die bij de juiste behandeling lang meegaat. Steigerhout is uiteraard ook een goede keuze, want dit hout is altijd al eerder gebruikt in de bouwwereld, en is in die zin dus tweedehands.
 4. Ga je inderdaad voor een houten meubel? Houd dan in de gaten of dit product wel voorzien is van een milieukeurmerk. Wat betreft papier, karton en hout is vooral het FSC-keurmerk bekend.
 5. Houd er bij het aanschaffen van nieuwe meubels rekening mee waar het meubel is geproduceerd. Hierbij geldt dat hoe dichter bij huis dit gebeurt, hoe beter het is voor het milieu. Het meubel heeft dan namelijk geen lange reis hoeven afleggen om in jouw woning te belanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *