Waarom een olijfboom in Nederland

De olijfboom is groenblijvend, houdt van hete zomers tot zachte winters en kan goed tegen de droogte. De boom groeit goed in normale potgrond die af en toe aangevuld wordt met kalk. Onder in de bak kan een mix van korrels, compost en kunstmest doorgewerkt worden. De grond wordt daardoor luchtiger en overtollig water kan weg. Vertoont de plant krommende bladeren dan is de grond te vochtig voor de olijfboom. Om de drie a vijf jaar is het verstandig om de olijfboom te verpoten in een grotere pot.

Hoe moet ik een olijfboom snoeien?

De boom groeit erg langzaam, dus is snoeien niet vaak nodig. Meestal beperkt het snoeien zich tot het inperken van uitstekende takken. Dit is ideaal wanneer de olijfbomen binnen wordt gezet voor eind oktober. Het profijt van het af en toe inkorten van de takken is dat nieuwe takken ontstaan waar weer vruchten aan komen. Ongewenste takken die bijvoorbeeld aan de stam groeien, kunnen tot aan de stam worden afgeknipt. Ook is de olijfboom geschikt om geknot te worden, bijvoorbeeld als een knotwilg. De kans bestaat echter wel dat hij in de zomer daarop weinig vruchten bevat.

Ziekten en plagen bij de olijfboom

Als de olijfboom goed verzorgd wordt zou hij geen last moeten krijgen van plagen en ziekten. Wel kunnen bladeren afvallen. Andere soorten bomen verversen om de zoveel tijd hun bladeren. Het is dus niet geheel vreemd. Valt plotselings veel blad af, dan is er iets niet in orde met de sta plaats van de boom. Hetzelfde geldt als er plotseling blad af vallen of als er vruchten verschrompelen in de boom. Ook zijn er bepaalde insecten die deze specifieke boom uitkiezen als lunch. Hiervoor zijn weer verschillende middelen die u kunt inzetten. Vaak heb je chemische middelen en natuurlijke middelen.

Geef een reactie