Airconditioning

Waar moet ik op letten bij het kopen van een airco?

Afgelopen zomer was een bloedheet seizoen. Alle airco’s in Rotterdam en omgeving vlogen destijds dan ook de winkels uit. Met de warme en benauwde dagen alweer redelijk snel voor de boeg, is het verstandig om je alvast te verdiepen in een mogelijke aankoop ervan. Met een airco kom jij deze bloedhete dagen namelijk prima door. Weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf? Je leest het in dit artikel!

Het vermogen

Om erachter te komen welke airco het beste bij jouw wensen en behoeften past, is het verstandig om naar het vermogen te kijken. Een te klein vermogen kan er namelijk voor zorgen dat een bepaalde oppervlakte niet goed gekoeld kan worden terwijl een te groot vermogen voor ijskoude temperaturen kan zorgen. Zorg daarom dat je van te voren goed weet welke temperatuur je wilt creëren en wat de inhoud is van de te koelen ruimte.

De functies

Airconditionings kunnen over vele functies beschikken. Denk aan verkoelen, verwarmen, ventileren, ontvochtigen, zuiveren en meer. Hoe meer functies een airco bevat, hoe duurder deze zal zijn. Bedenk van te voren daarom goed over welke functies jouw airco moet beschikken zodat je vervolgens gericht op zoek kan gaan.

Soorten

Ook qua soorten zijn er verschillende airco’s te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een mobiele en een vaste variant. Ieder soort heeft hierbij zijn voor- en nadelen. Zo kun je een mobiele airco gemakkelijk verplaatsen. Vooral wanneer je verschillende ruimtes wilt verkoelen of de airco ook wilt kunnen opbergen, is dit erg handig. Daarnaast zijn ze in de meeste gevallen goedkoper dan. De nadelen ervan zijn dat ze over het algemeen minder koelvermogen hebben, meer geluid maken en gevoeliger zijn voor storingen en defecten.

Ga je liever voor een vaste airco? Dan heb je weer de keuze uit een single- en een multi splitsysteem. Bij een single splitsysteem heb je één binnen- en één buitenunit. Bij een multi splitsysteem gaat het om meerdere binnenunits die aan één buitenunit gekoppeld zijn. Heb je slechts één ruimte te verkoelen? Dan voldoet een single systeem prima. In geval van meerdere ruimtes kun je beter voor een multi systeem gaan.

Advies nodig? Lemij Klimaattechniek is een specialist op het gebied van airco’s en meer!

Geef een reactie