Voorbereidingen voor het leggen van houten tuintegels

Droom jij ook al over de zomer? Om lekker in je tuin te kunnen zitten in het brandende zonnetje? Drankje erbij en bakken maar. Alleen ziet je het terras van je tuin er misschien nog niet helemaal zo uit als dat je zou willen… Ook al lijkt het weer in deze januari maand er nog niet helemaal naar te wezen, voorbereidingen voor de tuin kunnen zelfs in deze tijd al gemaakt worden. Door een beetje regen laten we ons niet tegenhouden! Hieronder geven wij jou de beste tips die je zou moeten weten voor het voorbereiden van het leggen van een terras met houten tuintegels.

  • Begin altijd met het maken van een goede tekening. Zet precies op papier en op schaal hoe groot je je buitenterras zou willen laten maken om tot de juiste berekeningen te komen. Bestel altijd net iets meer dan je verwacht nodig te hebben. Wanneer er tijdens het echte werk iets verkeerd zal gaan, zul je hierna nog genoeg materiaal over hebben om deze fout weer recht te zetten.
  • Het belangrijkste van een goede vlonder is een goede fundering. Je gebruikt hier liggers voor, waaruit je kunt kiezen tussen hard een houtsoort en een zachtere houtsoort. Deze balken zijn vaak tussen de 4 en 7 centimeter. Deze kun je in principe al meteen op je bestrating neerleggen. Heb je een nieuwe woning en dus een zandbed in de tuin? Leg dan een aantal tegels neer waarop je deze balken plaatst. Hierdoor voorkom je het wegzakken van de balken en zorg je voor minder hoogteverschil. Check natuurlijk wel even of alles waterpas ligt. Plaats je de vlonder op een zacht stuk ondergrond zoals een stuk gras? Dan is het het beste wat paaltjes in de grond te slaan ter versteviging en deze te bevestigen aan de liggende balken. Plaats hierna worteldoek tussen de balken, ter voorkoming van onkruid. 
  • Als laatste stap plaats je de houten tuintegels aan de balken en check je natuurlijk of ook deze opnieuw waterpas liggen. Een kind kan de was doen! 

Wil je ook onze blog over composiet schuttingen lezen? Bekijk dan eens onze website.