Teakhouten meubelen, maar wat is teakhout?

Ben je op zoek naar trendy meubelen en ben je met je interesse in het straatje van teakhout terecht gekomen? Maar wat is teakhout nu eigenlijk? Teakhout komt oorspronkelijk uit Azië en kunnen we onderscheiden tussen de hardhoutsoorten. Enorm duurzaam, massief en met een licht vettig laagje, waardoor de houtsoort aanvoelt als een zacht materiaal. 

Wat houdt het woord ‘teak’ dan eigenlijk in? Hiermee worden de nerven bedoeld. De nerven in het teakhout zijn zullen wat groter, grover en meer herhaald zijn dan bij een normaal houtsoort. Helemaal doordat de houtsoort vaak verkregen wordt vanuit Indonesische gebieden, waar de luchtvochtigheid hoger is dan in Nederland, zul je merken dat wanneer deze houtsoort naar Nederland wordt verplaatst de kleine scheurtjes en groeven zich alleen maar verder zullen verspreiden. Hier moet je natuurlijk van houden, maar geeft het hout ook zijn eigen charme.

Elke soort teakhout wordt vaak met de hand bewerkt, waardoor het telkens zijn eigen unieke uitstraling krijgt. Zo weet je bijvoorbeeld nooit van te voren welke kleur hout er uit de behandeling zal komen. Teakhout wordt vaak verkregen uit oude en vervallen plekken, waardoor ieder stuk zijn eigen verhaal met zich meedraagt. Denk maar aan scheepswrakken of oude gebouwen. Bij het soort teakhout dat niet wordt verwerkt, zul je merken dat het eerder de kans zal krijgen voor het zien van eventuele vlekken of kringen, bijvoorbeeld wanneer je net met een glas water langs je teakhouten kast loopt, struikelt en het water op de kast komt. Onderhoud is bij deze soort dus wel van belang! 

Zou jij wel een teakhouten meubelstuk willen aanschaffen? Houdt dan tijdens je aankoop wel rekening wel rekening met het volgende; grijze soorten teakhout, welke vaak onbewerkt zijn, zullen met de tijd veranderen naar een diepere en warme houtkleur. Interesseert geraakt? Neem dan eens een kijkje op onze website of kom eens langs in de showroom!