schade mijnbouw

Schade aan je woning? Hier kun je terecht!

Nederlanders klagen er wat aan af. Is het niet te warm, dan is het wel te koud. Vaak is de overheid de veroorzaker van het door ons vermeende leed dat we lijden. Maar Nederland zou ook Nederland niet zijn als je met je klachten niet ergens terecht zou kunnen. Er wordt hier wel naar je geluisterd. Kende je bijvoorbeeld de volgende geschillencommissies al?

Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

De TCMG werd in 2018 opgericht voor Groningers die schade aan hun woning hebben opgelopen als gevolg van de gasboringen door de NAM aldaar. De commissie beslist over aanvragen tot schadevergoeding van particulieren en bedrijven. Het is een onafhankelijke partij die niet verbonden is aan de overheid dan wel aan de NAM, maar evenmin baat heeft bij het bepalen van zo hoog mogelijke schadevergoedingen. De TCMG bekijkt iedere schademelding afzonderlijk.

Autoriteit Financiële Markten

De AFM is onderverdeeld in een tak voor professionals en consumenten. Laatstgenoemde groep kan er terecht met klachten over financiële dienstverleners, zoals banken, incassobureaus en verzekeraars. Een melding kun je doen bij het Meldpunt Financiële Markten, die ze doorstuurt naar het zogeheten Signalenteam. Dit team bepaalt in hoeverre verder onderzoek noodzakelijk is. Hierbij wordt ook gekeken naar hoe vaak er al over een bepaalde instelling geklaagd is.

Huurcommissie

Voor problemen met de verhuurder van je woning kun je terecht bij de Huurcommissie. Deze commissie bemiddelt en is indien nodig ook bevoegd bindende uitspraken te doen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de huurprijs die jouw verhuurder rekent op basis van het puntensysteem te hoog is. Ook met klachten over bijvoorbeeld servicekosten of achterstallig onderhoud kun je bij de Huurcommissie terecht. Van belang is dan wel dat je kunt aantonen er zelf alles aan gedaan te hebben om er met de verhuurder samen uit te komen.

NPO Ombudsman

De NPO Ombudsman is er speciaal voor diegene die een klacht heeft over een journalistieke productie van één van de publieke omroepen. Dus heb je in het journaal een feitelijke onjuistheid geconstateerd, is een documentaire te eenzijdig, gaat een journalist van Nieuwsuur duidelijk niet met open vizier op een bepaald onderwerp af of bemerk je in een ander programma iets dat in strijd is met de Code voor de journalistiek, dan kun je bij de NPO Ombudsman je beklag doen. De ombudsman is er om de journalistieke kwaliteit van programma’s die met belastinggeld gefinancierd worden te waarborgen.