Raamdecoratie kopen? Waar rekening mee houden?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat heel veel mensen er vandaag de dag voor kiezen om gebruik te maken van raamdecoratie in huis. Dit gezegd hebbende is het zo dat het uitkiezen van deze raamdecoratie lang niet altijd even eenvoudig is. In het bijzonder het enorme assortiment heeft hier voor gezorgd. Bij het maken van een beslissing met betrekking tot raamdecoratie kopen dient er ook rekening te worden gehouden met verschillende factoren. Het gaat hierbij niet alleen om smaak, maar ook om de functie die ze moet vertegenwoordigen. Dit betekent concreet dat raamdecoratie in de praktijk niet alleen visueel aantrekkelijk moet zijn, maar ook praktisch moet zijn. Kan jij ook wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van je raamdecoratie? Dan dien je absoluut rekening te houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina.

Stem je raamdecoratie af op de inrichting van je interieur 

In eerste instantie zal je bij het uitkiezen van raamdecoratie zeker rekening willen houden met de uitstraling van je interieur. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een klassiek interieur te realiseren? In dat geval zal je mogelijks willen kijken in de richting van bijvoorbeeld klassieke vouwgordijnen. Ben jij iemand die eerder houdt van een strak, modern interieur? In dat geval is de keuze voor moderne plissé gordijnen wellicht al snel gemaakt. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, de uitstraling van je interieur is één van de eerste factoren waar je rekening mee zal willen houden bij het uitkiezen van raamdecoratie. 

Wees niet bang om te spelen met kleuren! 

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen bij raamdecoratie voor veilige kleuren. Het gaat hierbij dan om kleuren zoals wit en crème. Dit mag dan een veilige keuze zijn, in de praktijk is het doorgaans erg interessant om te kiezen voor een meer opvallende kleur. Neem nu bijvoorbeeld paarse raamdecoratie. Door gebruik te maken van een dergelijk kleur zal je kunnen vaststellen dat er een mooie, extra effect in de ruimte kan worden gerealiseerd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeft de kleur van raamdecoratie niet één op één aan te sluiten op de kleur welke in je interieur overheerst. Sterker nog, het kan ongelofelijk interessant zijn om met behulp van kleuren een accent te leggen met je raamdecoratie.

Tip! Vraag (gratis) kleurstalen aan!

Heb jij een bepaalde vorm van raamdecoratie in gedachten waar je gebruik van wenst te maken? Twijfel je echter aardig over de gewenste kleur? In dat geval kan je er altijd voor kiezen om bij de raamdecoratiespecialist van je keuze kleurstalen aan te vragen. In principe zijn deze kleurstalen helemaal gratis. Je hoeft dus geen rekening te houden met een meerprijs terwijl je bovendien toch met zekerheid kan kiezen voor de meest geschikte kleur voor jouw raamdecoratie.

Hoe draagt raamdecoratie bij aan de privacy in huis? 

Het spreekt voor zich dat raamdecoratie niet alleen maar een visuele meerwaarde in huis weet te creëren. Daarnaast is er ook een praktische meerwaarde aan verbonden. Bedenk bij jezelf daarom altijd op welke manier je graag wil dat jouw raamdecoratie bijvoorbeeld de privacy in huis verbetert. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat mensen willen kunnen blijven genieten van veel lichtinval waardoor ze een klein beetje inkijk niet schuwen. 

Anderzijds zijn er ook mensen die inkijk helemaal willen voorkomen. Wil je graag de beschikking hebben over beide mogelijkheden? In dat geval is het interessant om te kiezen voor raamdecoratie welke regelbaar is. Enkele bekende voorbeelden op dit vlak zijn niet alleen jaloezieën, maar ook plissé gordijnen. Bij gewone gordijnen is dit uiteraard een flink stuk minder voor de hand liggend. Ook de mate waarin je raamdecoratie al dan niet moet bijdragen aan de privacy in huis is dus een niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden.

Hou rekening met de functie van de ruimte bij raamdecoratie kiezen

Raamdecoratie kiezen doe je uiteraard niet zonder ook rekening te houden met de functie van de ruimte waarin ze moet worden geplaatst. Neem nu bijvoorbeeld de slaapkamer. Voor deze kamer in huis geldt dat het belangrijk is dat ze niet alleen optimaal kan worden verduisterd, maar ook dat ze zo stil mogelijk kan worden gehouden. Met behulp van raamdecoratie is het perfect mogelijk om aan deze verwachtingen tegemoet te komen. Zo bestaat er bijvoorbeeld verduisterende raamdecoratie welke ook nog eens over een akoestische isolatie beschikt. Door gebruik te maken van dergelijke raamdecoratie sla je dan ook twee vliegen in één klap. 

Hou rekening met de hoeveelheid aan vocht!

Bij het uitkiezen van een bepaald type van raamdecoratie is het altijd van belang om stil te blijven staan bij de hoeveelheid aan vocht in de ruimte in kwestie. Verschillende vormen van raamdecoratie staan er namelijk om bekend niet bestand te zijn tegen vocht. Het gaat hierbij onder meer om stoffen en om houten raamdecoraties. Deze worden dan ook bijgevolg beter niet geplaatst in een badkamer en ook de keuken kan geen goed idee blijken te zijn. Door voor deze ruimtes te kiezen voor vochtbestendige raamdecoratie kan je ervoor zorgen dat met name schimmelproblemen geen kans krijgen. Wil je toch graag kunnen genieten van de unieke eigenschappen van hout voor je raamdecoratie in de badkamer? In dat geval zou je daarvoor eventueel in de richting van bamboe jaloezieën kunnen kijken. 

Tip! PVC-jaloezieën voor in de badkamer en de keuken!

De uitstraling van hout kan in je badkamer en keuken eveneens worden nagebootst door middel van bepaalde PVC-jaloezieën. Deze jaloezieën zijn tegenwoordig verkrijgbaar in de meest uiteenlopende natuurtinten. Bovendien zijn ze ook nog eens nagenoeg allemaal verkrijgbaar met nerf. Jaloezieën die zijn gemaakt van PVC lenen zich in de praktijk werkelijk uitstekend om te verwerken in je badkamer of keuken. Het bedieningskoord waar ze mee zijn uitgerust zorgt er bovendien voor dat ze altijd praktisch zijn in gebruik. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben jij nog op zoek naar raamdecoratie welke geschikt is om op te hangen in vochtige ruimtes? Dan is het zeker de moeite waard om daarvoor even te kijken in de richting van jaloezieën welke zijn gemaakt van PVC!