sleutels

Overwaarde benutten

De overwaarde van je huis benutten? Dat kan op deze manieren

Wanneer je jaren geleden een hypotheek over je woning hebt afgesloten en al een groot deel van deze lening hebt afgelost, dan is de restschuld over je woning inmiddels flink lager geworden. Als je in die situatie zit heb je ondertussen flink wat overwaarde over je huis. Met overwaarde wordt dat bedrag bedoeld dat het verschil is tussen je huidige restschuld en de huidige verkoopwaarde van je woning. In principe is dat gewoon geld waar je vroeg of laat aanspraak op gaat maken. Dat is zeker zo als je van plan bent te gaan verhuizen, maar ook als je in de woning blijft wonen kun je deze overwaarde benutten. Lees hieronder op welke manieren dat zoal mogelijk is.

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je je hypotheek verhuist van de ene bank naar de andere. Bij de bank waar je naartoe verhuist verhoog je vervolgens meteen het hypotheekbedrag. Op die manier wordt een gedeelte van de overwaarde benut en dus beschikbaar gesteld.

Overwaarde benutten

Tweede hypotheek

Als je inkomen momenteel hoog genoeg is kun je ervoor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten. Het bedrag dat je met deze tweede hypotheek leent kan dan direct beschikbaar worden gemaakt. In termijnen zul je dit bedrag dan vervolgens aflossen.

Krediethypotheek afsluiten

Bij een krediethypotheek is in feite sprake van een doorlopend krediet. Je eigen woning dient daarbij dan als onderpand. Binnen de vooraf afgesproken limieten mag je zelf weten hoeveel geld (van de overwaarde) je opneemt.

Verkopen en huren

Een andere creatieve manier om je overwaarde te benutten is door je woning aan een instantie te verkopen en vervolgens deze woonruimte onmiddellijk zelf te huren. Zo krijg je je volledige overwaarde ter beschikking, al dien je daar dan nog wel de huursom van te betalen. Deze methode wordt ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *