Neem deze zaken in overweging bij het aanschaffen van een woning

Ooit zal de tijd in je leven meemaken dat je een eigen huis of appartement gaat aanschaffen. Dit is natuurlijk een spannende nieuwe ervaring. Het is daarom belangrijk om alle zaken rondom de aankoop van een huis of appartement goed geregeld zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te regelen die later weer van belang zijn als je je huis of appartement weer wil verkopen. Lees in dit artikel een aantal handige zaken die je dient te regelen. 

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Een bouwkundige keuring uit laten voeren is van belang als je een huis gaat kopen maar ook als je je huis later weer wil verkopen. Deze keuring zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de bouwtechnische staat van het huis of appartement dat je wil kopen. Je komt er hierdoor achter of er onderdelen van een woning dienen vervangen te worden en waarvan de staat goed is.

De keuring brengt in kaart hoe de visuele aspecten in een woning er aan toe zijn. Naderhand wordt hiervan een rapport opgesteld zodat je een duidelijk overzicht hebt van de staat van alle onderdelen in een huis. Door dit rapport krijg je inzicht in wat de onderhoudskosten van de woning de komende vijf jaar zullen zijn. Het voordeel hieraan is dat je hierdoor ook over de vraagprijs kunt onderhandelen. Ook kun je dit rapport gebruiken als ontbindende waarde, bijvoorbeeld als een verkoper gebreken heeft verzwegen.

Appartement aanschaffen? stel dan een MJOP op!

Bij het kopen van een appartement is het van belang dat een vereniging van eigenaren een MJOP hebben laten opstellen. Elke appartementseigenaar is lid van de vereniging van eigenaren, voor jezelf is het dus ook van belang dat er al een MJOP is opgesteld of dat die snel opgesteld zal worden.

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat is een meerjaren onderhoudsplan dan. Het is een plan dat opgesteld wordt om de onderhoudskosten van een wooncomplex over meerdere jaren te verspreiden. Dit geeft alle eigenaren van de appartementen de zekerheid dat er groot onderhoud plaatsvindt. Het zorgt er ook voor dat je niet ineens voor hoge kosten kunt komen te staan aangezien de kosten over meerdere jaren verspreid worden. 
Echter gebeurt het opstellen van zo een plan lang niet altijd, je kunt hier meer lezen over een MJOP en het laten opstellen ervan.