Lekkage: daar zit niemand op te wachten

Het is één van de ingrijpendste schadegevallen die je binnen je woning kunt hebben: lekkage. Water komt overal, in ieder hoekje en gaatje, en verspreidt zich in hoog tempo door je woning heen. Een kleine lekkage kan grote gevolgen hebben en hoge kosten met zich meebrengen. Daar komt nog eens bij dat zaken die door water zijn aangetast, vaak niet of nauwelijks meer te herstellen zijn. De muur of het plafond, die kun je opknappen, al is dat vaak nog een hele klus, maar denk je aan een vloer of bijvoorbeeld de inhoud van een kast waar water in is gekomen, dan wordt dat een heel ander verhaal. Lekkage voorkomen is dus van groot belang, en niet alleen binnenshuis.

In je woning

Binnen een woning vind je vooral leidingen die water vervoeren, denk aan de waterleiding maar ook aan de leidingen van de cv-installatie, en leidingen waar gas doorheen loopt. Ontstaat er lekkage in een waterleiding, dan kunnen de gevolgen binnenshuis vooral materieel enorm groot zijn. Niet zelden, en zeker als de lekkage fors is of langere tijd heeft geduurd voor hij werd ontdekt, kan het nodig zijn om flink te breken en opnieuw op te bouwen. Een vloer kun je na waterschade vaak weggooien, maar ook gipsen muren zijn na een flinke lekkage vaak weinig meer waard. 

Hoe vervelend het ook is, het is slechts materieel. Vervelender wordt het als het gelekte water bijvoorbeeld in de meterkast terechtkomt; hier kan het voor kortsluiting zorgen, dat niet alleen voor veel schade, maar ook voor gevaar zorgt. Ook lekkages van gasleidingen zorgen voor direct gevaar voor jezelf en omwonenden. Om die reden worden dit soort leidingen bij voorkeur alleen aangelegd en onderhouden door mensen die er verstand van hebben, en die weten hoe zij de boel moeten behandelen om een zo klein mogelijke kans op lekkage te hebben.

Lekkage in het groot

Als de gevolgen van een lekkage in een woning al zo groot kunnen zijn, dat kun je je voorstellen dat het helemaal kostbaar of gevaarlijk kan worden als zo’n lekkage in een grote fabrieksinstallatie plaatsvindt. Het gaat dan plotseling om veel grotere leidingen, en veel meer volume dat weg kan lekken.

Om dit te voorkomen, wordt er bij de aanleg van een installatie veel aandacht besteed aan afdichtingen, zoals bijvoorbeeld stangafdichtingen, die ervoor zorgen dat alle leidingen goed op elkaar aangesloten zijn, en er niks weg kan lekken. Met behulp van oringen worden buizen naadloos op elkaar aangesloten, waarbij de ring van een zachter materiaal gemaakt is dan de leidingen, en zo alle lege ruimte tot op de millimeter opvult. De oplossingen die binnenshuis in het klein worden gebruikt, zie je hier in het groot terugkomen. Alles om lekkage te voorkomen.

Geef een reactie