Huizen beter isoleren

Er wordt steeds meer tijd thuis doorgebracht. De energierekeningen zijn omhoog geschoten, omdat we nu bijna heel de dag thuis doorbrengen staat de verwarming de hele dag aan. Voor een aangename werk- en leefomgeving willen we graag een aangename temperatuur. Tijdens het werken, relaxen en slapen willen we het niet koud hebben. Verwarmingen worden hierdoor vaak hoger gezet dan vroeger. Ook doordat we nu binnenshuis minder bewegen. We zitten vaak op onze stoel achter het bureau of op de bank. Hierdoor krijgt het lichaam het niet warm door beweging. Waardoor we het sneller koud hebben. Misschien kan er energiezuinige oplossing hiervoor worden gevonden. In plaats van het steeds hoger zetten van de thermostaat. Een oplossing kan het beter isoleren van het huis zijn. Daarnaast kan het altijd geen kwaad om een deken te pakken of een extra laag kleding aan te trekken om het warm te krijgen.

Isolatiemateriaal

Door het huis beter te isoleren houdt het huis beter warmte vast. Hierdoor koelt het huis niet makkelijk af en hoeft het huis minder verwarmd te worden. Zo blijft de temperatuur aangenaam en de energierekening laag. Dit is zowel fijn in de zomer als in de winter. Dit zorgt er namelijk voor dat in de winter de warmte goed wordt vastgehouden en in de zomer wordt de koele lucht vastgehouden. Naast het vasthouden van de warmte en koelte in huis zorgt isolatiemateriaal ook voor geluidsdemping. Er zijn veel verschillende soort isolatiemateriaal. Er kan worden geïsoleerd met isolatie wol en kunststof isolatie. Onder de eerste categorie vallen glaswol en steenwol. Dit zijn allebei minerale wollen, hierdoor zijn beide onbrandbaar, rot- en schimmelvrij en waterafstotend. Aanvullend daaraan zijn beide isolatiematerialen een zeer goede geluidsisolatie. Glaswol is gemaakt van lange glasvezels en is daarom licht van gewicht, flexibel en eenvoudig te comprimeren. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat glaswol naadloos aansluit hierdoor zijn er geen luchtstromen mogelijk met dit isolatiemateriaal. Steenwol is gemaakt van vezels van vulkanisch gesteente, deze vezels zijn kort en brosser dan glaswolvezels. Dit isolatiemateriaal kan een hoge druk aan.

Kunststof isolatiemateriaal

Naast mineraal wol isolatiemateriaal kan er ook kunststof isolatiemateriaal gebruikt worden. EPS, XPS en PIR zijn een aantal voorbeelden van dit soort isolatiemateriaal. In de volksmond staan ze ook wel bekend als hardschuim. Ze hebben deze naam gekregen omdat ze in plaats van de vezel structuur van de minerale wollen een celstructuur hebben. Om een keuze te maken tussen deze isolatiematerialen is het van belang om goed te kijken naar de specificaties van beide. Zo is de geluidsdemping van kunststof isolatiemateriaal minder en ook de flexibiliteit van de kunststof isolatiematerialen zijn beduidend minder. Er kan ook worden gekeken naar de ruimte die u wilt isoleren. Voor elke ruimte zijn er andere specificaties nodig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *