Hou hier rekening mee bij het kopen van een huis

Het kopen van een huis is een grote stap, daarom is het handig dat je van te voren weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Waar ga je precies kopen, hoeveel kan je lenen en wat zijn de totale kosten van het kopen, allemaal zaken om rekening mee te houden, dus lees snel verder.

Waar wil je wonen?

Als eerste moet je goed rekening houden met de plek waar je wilt gaat wonen. Vaak wil je niet té ver van familie en vrienden wonen, zodat je gemakkelijk op visite kan. De locatie is vaak heel persoonlijk, maar er zijn een aantal dingen waar je misschien nog niet aan gedacht hebt: is de locatie geschikt voor toekomstige kinderen (scholen, veilige omgeving) en hoe zit het met de winkelvoorziening? Als er geen scholen in de buurt zijn kan het best een klus worden als je kinderen hebt of krijgt, en om steeds naar de stad te rijden voor winkels is ook zonde van je tijd. Vaak weet een makelaar direct of een woonplaats geschikt is voor jou, dus overleg jouw woonwensen duidelijk met je makelaar.

Hoeveel kan je lenen?

Het tweede waar je veel rekening mee moet houden is de hoeveelheid geld die je kan lenen van de bank. Een hypotheek krijg je niet zomaar, maar als je al een aantal jaar een vast inkomen hebt met een vast contract dan is het vaak geen probleem. De hoogte van je hypotheek is daarentegen van iets meer afhankelijk. Hoe hoog is je maandloon, hoeveel kans is er dat je over een aantal jaar je baan verliest (risico sectoren) en heb je nog een lopende studieschuld? Met name de studieschuld wordt vaak vergeten wanneer mensen een hypotheek aanvragen, waardoor de hoogte van de hypotheek vaak lager uitvalt dan verwacht. Let hier dus goed op.

Wat kost het kopen?

De vraagprijs van een woning is het grootste deel van de kosten wanneer je gaat kopen, maar er komt nog veel meer bij kijken. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met de extra kosten die komen kijken bij het kopen:

  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • taxatiekosten
  • advies- en bemiddelingskosten
  • kosten bankgarantie
  • makelaarskosten
  • bouwkundige keuring

Zoals je ziet zijn dat nog een hoop extra kosten, en deze kunnen al snel bij elkaar tussen de 10.000 en 15.000 euro worden, afhankelijk van verschillende factoren. Vooral een makelaar kan duur uitvallen, omdat zij vaak via een percentage van de vraagprijs werken. Bij Makelaar André weet je in ieder geval altijd precies wat het je gaat kosten dankzij de transparante manier van werken.

Er zijn nog heel veel andere punten waar je rekening mee moet houden, en daarom willen wij als laatste tip geven om veel te praten met ouders, familie, vrienden of kennissen over hun ervaring met het kopen van een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *