energierekening

Hoe zorg je dat de energierekening lager uitvalt?

Schrik jij elke maand heel hard van de energierekening? Snap jij niet hoe het waterverbruik zo hoog ligt of waarom de verwarmingskosten de pan uit reizen? Misschien is het verstandig om eens na te gaan hoe je deze kosten omlaag kunt brengen. Aan de hand van een aantal tips wil ik jou helpen om je energierekening naar beneden te krijgen in de komende maanden.

Vergelijk energieaanbieders met elkaar

Duik achter de pc en check eens alle energieaanbieders. Vergeet niet de addertjes onder het gras onder de loep te nemen. Soms lijkt de ene energieaanbieder goedkoper dan de ander maar is dit een trucje om jou binnen te hengelen. Online kun je middels diverse vergelijkingstools kijken welke aanbieder het goedkoopst is voor jou.

Check je cv-ketel

Het is goed om je cv-ketel te checken op energiezuinigheid. Dit kan een groot verschil maken op je energierekening. Een automatische ontluchter zorgt ervoor dat je cv af en toe automatisch ontlucht wordt, waardoor de verwarming weer goed werkt. Daarnaast is het weer beter om de automatische comfort stand uit te zetten. Dit omdat in deze stand er altijd een een voorraad water op temperatuur wordt gehouden, zodat het water snel warm is als je warme stand van de kraan opendraait. Ook is het slim om de cv-pomp langzamer af stellen omdat dit gunstig is voor het rendement van de ketel. Ketel nodig? Kies voor GreeOn!

Ga je binnenkort een nieuwe cv-ketel plaatsen?

Het is slim om de cv-ketel zo dicht mogelijk bij de radiatoren en de warmwaterkranen van de douche en de keuken te plaatsen. Heb je een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan is het verstandig om de ketel te vervangen voor een hoogrendementsketel. Kies bijvoorbeeld voor een Remeha cv-ketel.

Zorg dat je zo min mogelijk water opwarmt

Douche korter, zet de afwasmachine op een lagere temperatuur en zet de afwasmachine alleen aan als deze helemaal vol zit. Waarom? Water opwarmen kost veel energie, minimaliseer dit waar het kan en bespaar zo op je energierekening.

Hoe houd je het warm binnen?

Door de oven na gebruik open te zetten help je de verwarming om op temperatuur te komen of te blijven. Daarnaast is het beter om de afzuiger zo snel mogelijk uit te zetten, want deze zuigt de warme lucht weg.