Hoe saus ik mijn muren?

Om muren goed te kunnen sauzen zijn er aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Wellicht laat je dit klusje liever over aan een professioneel stukadoorsbedrijf, maar mocht je zelf aan de slag willen lees dan gauw verder. Met onderstaande tips doe je er alles aan om een zo prachtig mogelijk resultaat te krijgen.

Of neem direct contact op met een stukadoor. Zoals Hanze Afbouw, stukadoor in Kampen.

1. Voorbereiden

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de muren ‘klaar’ zijn om gesausd te worden. Dat houdt in dat je de muur vrijmaakt van vuil en stof, scheuren en gaten dicht met plamuur en eventuele vlekken behandelt met een vlekkenspray.

2. Houd de roller nat

Het is belangrijk om de roller voor het sausen goed nat te maten. Eventuele pluisjes kun je er nu nog uitplukken. Zo voorkom je dat deze pluisjes op de muur achterblijven en onnodige oneffenheden veroorzaken. Ook tijdens het sausen moet de roller goed nat blijven. Een te droge roller spettert namelijk nogal. Verder geeft een natte roller een mooiere dekking en zorgt het er ten slotte voor dat je niet enorm veel kracht hoeft te zetten om de verf op de muur te krijgen.

3. Aftapen

Het afplakken en tapen van hoeken, randjes en stopcontacten scheelt je later een hoop schoonmaakwerk. Vaak denkt men dat het niet nodig is, maar iedereen morst of spettert wel een keer. Het afdekken en aftapen vergt enige voorbereiding, maar zorgt uiteindelijk wel voor het mooiste resultaat. Na het weghalen zul je zien dat er prachtige strakke muren zijn overgebleven.

4. Voorstrijken

Voorstrijk voorkomt dat de verf niet mooi op de muren pakt waardoor je kleurverschil en aanzetten zou kunnen zien. Ook zou zonder het gebruik van een voorstrijkmiddel de verf kunnen gaan afbladderen omdat het niet goed hecht. Weten of een voorstrijkmiddel noodzakelijk is? Dat kun je zelf testen. Dit doe je door een natte spons of doek over de muur te halen. Wanneer de muur het water snel opzuigt, maak je gebruik van een voorstrijkmiddel. Wanneer dit niet gebeurt, is het dus niet nodig om voor te strijken.

5. Schilderen

Tijdens het schilderen begin je bij de randen en hoeken. Vervolgens kun je de grote delen sausen met een verfroller op een telescoopsteel. Doop de verfroller ongeveer om de twee banen in de verf voor het mooiste resultaat.

6. Afwerken

Na het sausen kun je alle tape direct verwijderen. Wanneer je te lang wacht, trek je de gedroogde verf wellicht mee en dat wil je natuurlijk niet. Wil je de rollers en kwasten nogmaals gebruiken? Zet deze dan ingewikkeld in wat aluminiumfolie in een potje met water. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Verfrestanten kun je bewaren of inleveren als klein chemisch afval.