Hoe kun je energie besparen met behulp van je radiator?

Ga je een radiator kopen? Of wil je energie besparen? Of je het nu doet om energie te besparen of voor de portemonnee, bewust gebruik maken van je radiatoren en de ruimtes daar omheen kan een groot voordeel opleveren! We begrijpen dat het heerlijk is om een warm huis te hebben, maar door net iets slimmer met je radiatoren om te gaan, kun je daarnaast ook nog geld en energie besparen.

Hieronder onze beste tips:

  1. Houd de deuren naar ruimtes die je niet wilt opwarmen dicht. Op deze manier zal er geen warme lucht ontsnappen naar deze ruimtes en hoeven de radiatoren minder hard te werken om dit te compenseren. Moeite met het dicht houden van deuren? Plaats deurdrangers zodat je je hier niet druk om hoeft te maken!
  2. Zet ’s nachts je thermosstaat op 15 graden, hiermee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar! Je kan hem zo instellen dat de radiator bijvoorbeeld om 6 uur ‘s ochtends aanspringt, zodat je huis lekker warm is tegen de tijd dat je uit bed stapt.
  3. Zet je thermostaat niet lager dan 15 graden! Je huis zal (in de winter) te erg afkoelen en het her-verwarmen van je huis kost meer geld dan je huis op een constante temperatuur houden.
  4. Zorg ervoor dat je radiatoren vrij staan en er geen meubels of gordijnen voor hangen of staan. Hierdoor gaat er minder warmte verloren.
  5. Radiatorfolie: een soort zilverfolie die je tegen de muur of aan de achterkant van de radiator aanbrengt. Deze folie reflecteert de warmtestralingen van de verwarming en zorgt er dus voor dat de warme lucht in de ruimte blijft. Dit werkt bij zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde muren.
  6. Zet je thermostaat een uur voor vertrek al uit. Je huis zal binnen dit uur niet erg meer afkoelen, sterker nog je hebt hier waarschijnlijk niets eens de gaten. Toch bespaar je hiermee gemiddeld 20 euro per jaar!

Nu je precies weet hoe je met jou radiatoren om moet gaan, is het misschien ook wel tijd voor de aanschaf van een nieuwe? Er zijn verschillende websites met een groot aanbod van radiatoren, waaronder Radiatorendiscounter, een website met een divers aanbod van verschillende radiatoren.