Het onderscheid van hard en zachthout

Het onderscheid tussen hardhout en zachthout zit niet in de kenmerken van de houtsoort, maar in de reproductie van de boom. Je denkt al snel aan echt massief hout met hardhout, maar daar heeft het weinig mee te maken. Hardhout is niet zomaar “sterk” hout en zachthout is helemaal geen zachthout. Er zijn wel degelijk verschillen en het uiteindelijk gebruik van de verschillende soorten hout is ook heel uitéénlopend. Met dit in gedachte gaan wij wat meer leren over hardhout.


Hardhout

Hardhout is afkomstig van bloeiende planten, waar een vrucht de zaden bedekt. Denk bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen. Naaldhout komt uit gymnosperm, de zaden zijn niet bedekt met schelp. Dennenbomen of investeringen zijn hiervan voorbeelden. In de volksmond spreken we van hardhout zachthout en hardhout.

Voor 98 procent van de gebruikte houtsoorten kloppen deze woorden, daarom wordt hardhout vaak “hard” hout genoemd.

Hardhout gebruiken zoals we het op Gadero verkopen voor veel verschillende toepassingen, zoals dekken, hekken en plantenbakken, voor uw tuinproject Hardwood. Dergelijke bossen zijn allemaal van hoge kwaliteit en hebben een geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar.

Hardhout buiten

Al het hardhout is ideaal voor gebruik buitenshuis, we raden aan om hardhoutolie te gebruiken om dat hout te behandelen. Dit verlengt de levensduur van het product. Laat het hout ongeveer twee keer per jaar met de olie “zweten”, voordat je het aanraakt.

Hardhout heeft weinig invloed op hout, een verscheidenheid aan hardhout wordt vaak gebruikt als parketvloer voor buiten. Omdat de plank op het terras zo weinig werkt, is hij geschikt voor clipgebruik.

Bron: houtdirect.nl

Geef een reactie