Het belang van gezonde lucht

Het is eigenlijk iets waar je waarschijnlijk niet echt bij stilstaat. Echter is het ademen van schone en gezonde lucht erg belangrijk voor onze gezondheid. Waarschijnlijk denk je ‘binnen zit ik wel goed’, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Het klopt dat buitenlucht over het algemeen sterk vervuild is, maar ook onze binnenlucht is niet bepaald schoon. Hoe komt dit eigenlijk, en wat is nou eigenlijk het belang van schone lucht?

Kwaliteit van onze lucht

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar allerlei dingen in huis zorgen ervoor dat de lucht vol zit met allerlei schadelijke stoffen. Je brengt een groot deel van de dag door in huis. Vocht wat ontstaat door te ademen, transpireren, douchen en koken zorgt voor condens, schimmels, vervelende geuren en chemische stoffen, waaronder CO2 en fijnstof. De kwaliteit van de lucht wordt hierdoor een stuk slechter, wat op lange termijn als hoofdpijn, allergieklachten, benauwdheid, misselijkheid en verkoudheid als gevolg kan hebben. Het liefst wil je dit dus gewoon vermijden, maar hoe doe je dat?

Schone lucht in huis

Gezonde en dus schone lucht ontstaat door het huis goed te ventileren. Dat houdt in dat er verse lucht van buiten naar binnen komt en dat de lucht in het huis weer naar buiten wordt geleid. Goede ventilatie zorgt ervoor dat alle hinderlijke en schadelijke stoffen niet in huis blijven hangen, maar weg gaan. Misschien zet jij wel af en toe een raam open. Echter heeft dit niet het juiste effect. Zodra het raam dicht gaat, is alle buitenlucht alweer verdwenen. Daarom moet je eigenlijk 24 uur per dag je huis ventileren.

Tegenwoordig worden huizen zo goed geïsoleerd, dat ventilatie alleen nog maar lastiger wordt. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat het huis goed geïsoleerd is, maar de lucht moet wel naar buiten en binnen kunnen! Daarom is het belangrijk om een ventilatiesysteem in huis te hebben.

Warmteterugwinning

Bij veel nieuwbouwprojecten en renovatie wordt er dan ook gekozen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, oftewel een WTW-systeem. Dit houdt in dat de lucht die naar buitengaat zijn temperatuur overdraagt aan de lucht die binnenkomt. Er gaat zo geen warmte verloren, wat ervoor zorgt dat de stookkosten veel lager zijn. Dat scheelt veel geld en is erg prettig om te hebben. Het is dus een erg goede oplossing voor verwarming. Niet alleen is dit dus goed voor je lichaam, ook voor de portemonnee is het prettig om het huis goed te ventileren.

Geef een reactie