Handige informatie over optrekkend vocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht. Het kan zowel schadelijk zijn voor de woning als voor de gezondheid. Gelukkig kan dit probleem efficiënt worden verholpen met de juiste aanpak. Wat optrekkend vocht precies is, hoe je dit het beste kan herkennen en bestrijden lees je hieronder.

Oorzaak optrekkend vocht

Dit probleem komt vaak voor in huizen die problemen blijken te hebben met hun waterkering. Een waterkering is een waterdichte laag die geplaatst wordt tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau. Wanneer de waterkering ontbreekt, beschadigd of onderbroken is, krijg je last van optrekkend vocht. Hierdoor krijgt het grondwater vrij spel en wordt het vervolgens opgezogen door de muren. Het rechtstreekse gevolg zijn vochtplekken, schimmel en loslatend behang.

Herkennen optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan op meerdere plekken voorkomen. Het kan zowel op de binnenmuren als buitenmeren voorkomen. Er zijn diverse symptomen die tot het vaststellen van optrekkend vocht kunnen leiden. De meest opvallende zijn de vochtplekken op de muren die duiden op vochtproblemen. Daarnaast kunnen er ook schimmels of aparte/muffe geuren op een probleem van vocht wijzen. Het loskomen van de muurafwerking, zoals verf, behang of pleisterwerk kan een symptoom zijn van dit vochtprobleem. Maar de hardnekkigheid van het probleem is afhankelijk van een paar factoren; namelijk de grondwaterstand, de bouwstenen en de dikte van de muren. Bij Carebrick zijn er professionals die exact weten hoe ze deze problemen gemakkelijk kunnen verhelpen.

Eventuele gevolgen optrekkend vocht

  1. Structurele schade. Schade aan zowel de binnen als buitenmuren is de meest zichtbare gevolg van optrekkend vocht. Het is vooral visueel: loslatend pleisterwerk, schimmels en vochtplekken. Structurele schade komen vooral voor aan de buitenmuren. Vochtige bakstenen kunnen op langer termijn verpulveren.
  2. Hoger energieverbruik. Door optrekkend vocht zal de gemiddelde luchtvochtigheidsgraad in huis gedurende het jaar erg hoog liggen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie er nodig is om de lucht op te warmen.
  3. Gezondheidsproblemen. De hoge luchtvochtigheid en schimmels veroorzaken sneller infecties aan de luchtwegen. Duidelijk voorkomende symptomen kunnen zijn: constante verkoudheden, gewrichtspijn of keelpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *