Een gehoorapparaat zie je bijna niet

Als je slechthorend bent of steeds slechter gaat horen, dan is het op een gegeven moment eens tijd om je oren te laten checken. De eerste stap is natuurlijk een bezoekje aan de huisarts. Hij of zij kan goed beoordelen of je oren schoon zijn en er geen oorsmeer in zit. Oorsmeer is een natuurlijk iets, het beschermt de minihaartjes in je oren en zorgt dat je oren aan de binnenkant soepel blijven. Bij teveel oorsmeer kan er echter een blokkade ontstaan waardoor je slechter hoort. Is die blokkade er niet (meer) en hoor je nog steeds slecht, dan is het tijd om eens te kijken wat een gehoorapparaat voor je kan doen. Dit lijkt een hele stap, maar er zal een wereld voor je opengaan.

Een gehoorapparaat is heel onopvallend

Vroeger had je een gehoorapparaat met een kastje aan je oorschelp. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Je hebt zelfs apparaatjes die helemaal in je gehoorgang gaan. Daar zie je aan de buitenkant zo goed als niets van. Maar het resultaat… daar zul je versteld van staan. Je kunt door zo'n gehoorapparaat weer volledig meedraaien in de maatschappij. Het geeft je de vrijheid om weer spontaan te kunnen reageren op opmerkingen zonder te moeten vragen wat mensen zeiden. 

Hoe kom ik aan zo'n apparaat?

Het best is het om een afspraak te maken met een goede audicien. Je kunt hiervoor terecht in diverse gehoorcentra in Nederland. Maar ik kan me voorstellen dat je momenteel liever niet de deur uit gaat. Corona ligt nog steeds op de loer. Het is gelukkig ook mogelijk om de audien bij je thuis uit te nodigen. Deze audicien heeft alle apparatuur bij zich om jou aan een gedegen onderzoek te onderwerpen. Je weet dan al snel wat de schade is en kunt dan, in de rust van je eigen huis, bepalen welk gehoorapparaat voor jou het best is. De audicien kan je ook hierin adviseren. Er zijn verschillende gehoorapparaten van verschillende merken en verschillende prijzen, de keuze is niet zomaar gemaakt.

Weer genieten van alles om je heen

En dan komt de dag dat je je gehoorapparaat gaat dragen. Dit bouw je voorzichtig op, je zult echt weer moeten wennen aan de geluiden om je heen. Het druppen van de kraan, kattenpootjes op de vloer, het zoemen van de centrale verwarming. Maar ook de leuke geluiden hoor je weer goed. De kinderstemmen van je kinderen of kleinkinderen, de vogeltjes in de tuin of op het balkon en natuurlijk muziek.