Epoxy resin gebruiken voor je kunst

Epoxy giethars wordt voor vele doeleinden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het leggen van een vloer. Maar je kunt kleinere hoeveelheden epoxy, specifiek epoxy resin ook gebruiken voor creatieve doeleinden. Denk aan Resin art. Resin art is een behoorlijk breed begrip en kent vele vormen. Zo kun je foto’s en schilderijen ingieten, een eigen river table maken, gieten met kleurpigmenten in een open pour, orgonites maken etc. Wat je precies nodig hebt voor jouw project kan soms lastig te bepalen zijn. We bespreken hieronder wat voor epoxy je nodig hebt voor verschillende projecten. Het is wel belangrijk eerst onderscheid te maken tussen epoxy en epoxy giethars. Het verschil zit hem in de uithardingstijd, laagdikte waarin gegoten kan worden en sterkte.

Universele epoxy

Wanneer je aan de gang gaat met kleurpigmenten die je in dunne lagen, tot enkele millimeters wilt aanbrengen dan kun je het beste gaan voor universele epoxyhars. Het is een hars die transparant is van kleur maar heel goed mengt met verschillende kleurstoffen. Het heeft een verwerkingstijd van ongeveer 45 minuten.

Marmerlook geven aan je kunstwerk

Heb je iets gecreëerd en wil je er een marmer look aangeven? Er zijn speciale epoxy pakketten waarmee je een ongeveer 0.75m2 een prachtig marmer look laag kunt geven. De epoxy komt in verschillende pigmenten, wit, zwart en grijs.

Siliconen mallen voor resin epoxy

Als je graag sieraden maakt dan kun je gebruik maken van siliconen mallen om resin te gieten. Je kunt eigen hangers, ringen, spheres en bijvoorbeeld ook onderzetters gieten. Het is belangrijk wanneer je dergelijke dingen wilt creëren dat je een mal gebruikt waar de epoxy resin niet aan hecht. Daarom raden we altijd siliconen mallen aan. Deze mallen zijn herbruikbaar en na het hard worden zijn de epoxy vormen gemakkelijk te verwijderen. Voordat je met epoxy resin gaat werken is het ook belangrijk dat je zeker weet niet allergisch te zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor resin en het kan een vervelende reactie veroorzaken.

River tafels

We noemden het al even eerder in het artikel, maar river tafels zijn een groeiende trend onder meubelmakers en doe het zelvers. Door epoxyhars te gieten met kleurstof tussen 2 vlakken krijg je een rivierachtig effect. Dit is dan ook een ontzettend goed idee als je een mooie huistafel wil maken. Hopelijk heb je iets aan deze tips en ben je enthousiast geworden om zelf ook eens met dit leuke product aan de slag te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos en het resultaat doet mij telkens weer versteld staan! Of je het nu toepast voor kunst, een vloer of mooie tafel, er is van alles mogelijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *