schutting

Een schutting plaatsen in je tuin

Je tuin is een plek waar je kunt genieten van het stukje buiten en het stukje natuur wat van jou is. Je kunt er tot rust komen en in privacy buiten zitten. Natuurlijk hoort hierbij dan ook een goede schutting. Niet alleen een schutting die praktisch is, maar ook nog eens mooi eruit ziet en die bij je tuin past. Er zijn verschillende manieren om je tuin mooi te maken met een schutting, sierbestrating, plantjes en kunstgras. Het versieren van je tuin is niet alleen leuk, maar je zorgt er tegelijkertijd ook nog eens voor dat je woning meer waard wordt en er aantrekkelijker uitziet.

Ga voor inspiratie naar Bestratingsmarkt.

Schutting plaatsen

Het plaatsen van een schutting kan nog wat meer met zich meebrengen dan je in eerste instantie zou denken. Nu hebben we het niet over de bouw ervan, maar meer het juridische gedeelte. Een schutting wordt ook wel een erfafscheiding genoemd. Er zijn verschillende andere erfafscheidingen. Denk dan aan een muur, hek of haag die ook onder deze benaming valt. Wanneer je een schutting gaat plaatsen in je tuin moet je met verschillende dingen rekening houden. Zo mag een schutting in je achtertuin wettelijk niet hoger zijn dan twee meter en in je voortuin mag deze zelfs maar maximaal één meter hoog zijn. Er mag geen raam of opening in je schutting zijn. De schutting staat aan minimaal één kant op de erfgrens. Dit is de grens tussen je eigen woning en die van de buren. Je mag aan ‘jouw kant’ van schutting doen wat je wil, zoals een ander kleurtje geven en een beugel plaatsen voor het ophangen van plantenbakken. Ook moet je rekening houden met de schutting als deze op de erfgrens komt te staan. De buren moeten immers ook tevreden zijn de met keuze van de schutting. Doe dit daarom netjes in overleg met de buren.

Welke type schuttingen

Er zijn uiteraard verschillende type schuttingen op de markt. Zo zijn er schuttingen gemaakt van hout, van beton, steenkorven of kunststof. Daarnaast bestaan er uiteraard ook heggen of schuttingen gemaakt van gaas. Afhankelijk van het soort schutting, vraagt de ene schutting meer onderhoud dan de ander. Houten schuttingen zijn doorgaans het meest geschikt wanneer je een onderhoudsvrije schutting zoekt. Een heg vraagt daarentegen wel om veel onderhoud, aangezien je deze ook eens in de zoveel tijd moet snoeien. Voor een goede keuze is het handig om advies te vragen aan specialisten, bijvoorbeeld bij een tuincentrum.