Een huis kopen: let hier op!

Of het nou je eerste huis is of dat je eindelijk je droomhuis gaat kopen, de zoektocht naar jouw perfecte woning is niet gemakkelijk. Je moet aan ontzettend veel aspecten denken en dan komt er ook nog eens een oververhitte huizenmarkt bij kijken. Maar toch kun je het zoeken naar een droomhuis prima zelf (en natuurlijk met hulp van de makelaar).

Bepaal het budget

Dit klinkt als een open deur, maar het wordt toch vaak overschat. Bekijk echt goed wat je kunt lenen en hoeveel je wellicht over het budget heen kunt gaan zonder dat je daarna met niks over blijft. Vraag dus tijdig voordat je gaat zoeken een hypotheekgesprek aan bij de bank en informeer je goed naar de mogelijkheden.

Het wensenlijstje

Een jaren dertig wonen, een grote tuin, vlakbij een basisschool of een ruime keuken. Iedereen heeft zo zijn eigen en specifieke eisen als het aankomt op hoe zijn droomhuis er uit moet zien. Zet de wensen op volgorde van belangrijkheid en ga ze af tijdens een bezichtiging. Kom je er na verloop van tijd achter dat er niet aan je wensen voldaan kan worden? Bekijk dan welke je eventueel kunt schrappen of vergroot je zoekgebied. Daarnaast is het ook belangrijk om meerdere huizen te bekijken. Als het je eerste huis is, word je waarschijnlijk al heel enthousiast van het eerste en beste huis dat je tegenkomt. Maar wees gewaarschuwd: kijk verder en vergelijk alle huizen goed!

Kijken, kijken, kijken

Heb je je droomhuis gevonden? Fijn! Dan is het nu tijd voor een tweede bezichtiging. Ga bij voorkeur op een ander tijdstip. Het huis kan er namelijk opeens heel anders uitzien met ander lichtinval. Verken daarnaast ook de buurt op verschillende momenten, zoals ‘s avonds, ‘s ochtends en overdag. Heb je op alle momenten een fijn gevoel bij de buurt? Dan zit het wel goed. Daarnaast is het ook belangrijk dat je aangeeft bij de verkopende makelaar dat je geïnteresseerd bent in het huis en dat hij je op de hoogte houdt over ontwikkelingen.

Meer tips nodig? Deze makelaar in Leeuwarden heeft een aantal handige tips op een rijtje gezet. Kijk dus eens op de website van G2 Makelaars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *