tuin

De tuin winterklaar maken: zo doe je dat!

Nu de herfst is aangebroken en de winter op komst is, is de kans groot dat je nog maar weinig tijd in de tuin zult doorbrengen. Hoog tijd om je tuinhuisje in Zwolle op te ruimen en de tuin weer winterklaar te maken! Zo zorg je ervoor dat de tuin de winter overleeft en er in het voorjaar weer piekfijn bij ligt. Bij voorkeur doe je dit eind oktober of begin november. Dan vriest het doorgaans immers nog niet en kun je nog prima in de tuin aan het werk.

Maar hoe ga je precies te werk? We geven je in deze blog een aantal praktische tips om je tuin optimaal voor te bereiden op de winter die voor de deur staat.

Verwijder dode planten

Naast dat ze er gewoon slordig uitzien, kunnen dode of verrotte planten ziekten en schimmels bij zich dragen. Deze trekken ongedierte aan, die vervolgens de nog levende planten in je tuin ook zullen aantasten. De dode planten kun je overigens uitstekend gebruiken als compost, door ze te verwerken in de grond. Zo creëer je een goede voedingsbodem voor nieuwe planten!

Verwijder woekerend onkruid

Zowel tussen de tegels als tussen de planten in je tuin groeit onkruid, dat is onoverkomelijk. Maar door ze vlak voor de winter met wortel en al te verwijderen, verklein je de kans dat ze terugkeren. Dat je de wortel meeneemt en groot onkruid dus volledig uitgraaft is erg belangrijk, omdat de wortels anders verstrengeld kunnen raken met die van je gewenste planten. Ze groeien bovendien onder je bestrating, waardoor de tegels uiteindelijk omhoog zouden kunnen komen.

Snoei de juiste planten

De herfst is een goed moment om bepaalde planten bij te snoeien, maar zorg er wel voor dat je de juiste planten snoeit op het juiste moment. Hoewel planten zoals venkel er baat bij hebben in de herfst gesnoeid te worden, blijkt uit onderzoek dat bijvoorbeeld frambozenstruiken tot in de winter blijven bloeien. Ook bosbessenstruiken kun je beter in het voorjaar snoeien. Planten die je wél in de herfst prima kunt snoeien zijn voornamelijk kruidenplanten, zoals rozemarijn, tijm en salie en groenten als asperges en rabarber. Ook een bramenstruik kun je het best wel voorafgaand aan de winter een snoeibeurt geven.

‘Mulch’ de bodem rondom planten en struiken

‘Mulchen’ houdt in dat je de bodem rondom planten en struiken bedekt met organisch materiaal (zoals bladeren en plantenresten). Dit is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid van de bodem en het voorkomt bovendien onkruid. Onkruid ontstaat immers wanneer zaadjes via de lucht in de bodem belanden. Doordat de bodem nu bedekt is, kan een zaadje niet uitgroeien tot onkruid.

Zo, dat waren ze: vier praktische tips om je tuin de winter door te helpen. Meer weten? Vraag dan eens een plaatselijke hovenier om je te helpen!

Geef een reactie