De meest voorkomende patronen om je vloertegels te leggen

Zit je net midden in een verbouwing of ben je gewoon toe eens aan een nieuwe vloer? Ben je benieuwd naar de verschillende manieren hoe jij jouw tegels zou kunnen leggen? Throne geeft je hieronder een inzicht in de hedendaagse trends en methodes. 

Recht toe – recht aan

Deze egale uitvoering, is de meest eenvoudige en veelvoorkomende manier wanneer het gaat om het leggen van een tegelvloer. De tegels worden met de beide zijden en met elke hoek aan de aangrenzende tegels gelegd, waardoor de voegen van de tegels een recht verloop en dus ook een rechte lijn zullen krijgen. Eigenlijk is het dus een kwestie van op elkaar en naast elkaar stapelen. Een kind kan de was doen!

Baksteensgewijs

U start hierbij eerst met een rechte lijn van tegels, waarna u de bovenste rij stenen vanaf de helft van de onderliggende steen aanbrengt. Precies zoals we kennen van het baksteenpatroon. Deze manier is minder geschikt voor een langwerpige tegel of een tegel met houtlook, door een eventueel bollings-verschil dat zou kunnen voorkomen in de tegel. 

Diagonaal

Dit is een tegelpatroon dat niet veel meer voorkomt, maar daardoor zou het voor u wel eens iets origineels kunnen zijn! Niet recht toe – recht aan, maar met de diagonaal creëert u een speels en knus gevoel die de strakke lijnen in huis doorbreekt. Alle voegen kruisen elkaar op ongeveer 90 graden. Wel komt er bij deze manier veel zaagwerk aan te pas en dus is het minder snel gelegd dan andere tegelpatronen. 

Visgraat

Het zigzagpatroon, de vlecht, of ook wel; de visgraat. Bij dit gevlochten patroon lopen de hoeken in tegenstelling tot elkaar. Het beste kunt u hiervoor een langwerpige, smalle tegel gebruiken, waardoor de graat het beste tot uiting kan komen. Ook hierbij zal enig snijverlies opgeteld moeten worden. Een gezellig, speels en landelijk gevoel tot gevolg. 

Ritssluiting

De meest voorkomende patronen om je vloertegels te leggen
Bij deze methode wordt vanaf elke 1/3e of elke kwart van de tegel de volgende rij tegels geplaatst, waardoor er een ritssluiting patroon ontstaat. Deze methode is het beste geschikt voor langwerpige, eventuele houtlook tegels. 
Ben je zelf nog opzoek naar een nieuwe vloer of nieuwe vloertegels? Kijk dan eens op; vloertegels den haag.