Binnenklimaat en ventilatie: dit moet je weten

Een goed binnenklimaat is om meerdere redenen van belang. Naast dat het voor je persoonlijke gezondheid belangrijk is, zorgt een optimaal ventileringssysteem voor minder energieverspilling. In deze blog leggen we je hier graag wat meer over uit.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Wat is nou eigenlijk een gezond binnenklimaat? In wezen betekent een gezond binnenklimaat dat er enerzijds gezonde lucht in de ruimte zit. Lucht die dus zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat, zoals bijvoorbeeld fijnstof. Ook is het belangrijk dat de lucht niet te droog of juist te vochtig is. Bij een vochtige lucht kun je namelijk gemakkelijker schimmels krijgen in de ruimte. Verder is een gezond binnenklimaat ook een kwestie van comfort. Een aangename luchttemperatuur is dan ook onderdeel van een optimaal binnenklimaat.

Door de dagelijkse bezigheden beïnvloeden we continue het binnenklimaat. Door te douchen of te koken komt er vocht in de lucht. Bepaalde schadelijke stoffen kunnen vrijkomen van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of wanneer je aan het klussen bent. Op den duur kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kunnen schadelijke stoffen en fijnstof je longen irriteren. Een vochtige lucht is zoals gezegd een broedplaats voor schimmels en ook dit heeft invloed op je gezondheid. Het is daarom verstandig om te zorgen voor voldoende ventilatie en een optimaal binnenklimaat!

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Nou zou je misschien denken dat je ook gewoon je ramen om de zoveel tijd open kunt zetten om de lucht te ventileren. Ook zijn er andere natuurlijke manieren om je huis te ventileren en het vochtgehalte te beïnvloeden, zoals door middel van planten. Veel oude huizen hebben daarbij klepraampjes of roosters voor natuurlijke ventilatie. Deze natuurlijke ventilatie heeft echter ook nadelen. Zo zal je niet heel hele jaar door je ramen open kunnen zetten. Je probeert immers ook de temperatuur in de ruimten te reguleren. Het geeft soms ook geluidsoverlast of er kan ongedierte binnenkomen. Bovendien zijn gebouwen steeds vaker goed geïsoleerd. Mechanische ventilatie en klimaatbeheersing kan daarom uitkomst bieden.

Bij mechanische ventilatie kun je op allerlei manieren zorgen voor een constante luchtverversing. Zo kun je ventilatietechniek toepassen op ramen en wanden. Daarbij kun je speciale ventilatie oplossingen installeren waarmee je bijvoorbeeld pollen of vocht uit de lucht kun filteren. Er zijn zelfs systemen waarmee je middels een sensor kunt controleren wat de luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte is. Door deze technieken voorkom je onnodig energieverspilling door bijvoorbeeld het snel opwarmen en afkoelen van luchtstromen. Daarmee is het niet alleen een bewuste keus voor je gezondheid maar ook voor het milieu.