Beter verwarmen

Het is momenteel weer volop winter en dat betekent dat u vaker de verwarming aan hebt staan. Voor de gemiddelde Nederlander is dit ook een periode waar de energierekening hoger uitvalt. Misschien zult u nadenken over een andere manier van verwarmen, een energiezuinigere en goedkopere manier. In dit artikel bespreken we een interessante optie voor verwarming. Namelijk infraroodverwarming. Hoe werkt infraroodverwarming precies en wat zijn de voordelen?

Vaker in woningen

Infraroodverwarming is een verwarmingssysteem dat al langere tijd gebruikt wordt voor het verwarmen van kantoren, fabrieksgebouwen, dierenverblijven en openbare ruimtes. Er zijn veel voordelen aan het systeem en het is dan ook logisch dat we infraroodverwarming steeds vaker terugzien in woningen. Maar wat zijn dan precies de voordelen voor u qua infraroodverwarming?

Geen luchtcirculatie

In tegenstelling tot de klassieke radiator, geven infraroodpanelen stralingswarmte af. Een infrarood verwarmingspaneel verwarmd dus niet de lucht maar in plaats daarvan direct objecten en personen in de ruimte. Bij conventionele verwarming zal een radiator de lucht verwarmen. Deze lucht stijgt vervolgens op naar het plafond en zal aan de andere kant van de kamer weer naar beneden dalen als het afkoelt. Dit wordt ook wel een convectie genoemd. Door convectie ontstaan er luchtcirculaties in het huis die huisstof en ander fijnstof door de kamer verspreid. Daarnaast is er ook nog het probleem dat de warme lucht, waar u warm van wilt worden, hoog in het plafond hangt.

Beter energieverbruik

Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het een stuk minder energie verbruikt. Omdat de panelen op een gerichte en efficiënte manier warmte afgeven hoeft de luchttemperatuur in de ruimte niet meer zo hoog te zijn. U heeft het bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius al aangenaam.  Omdat er geen sprake is van convectie gaat er dus ook een stuk minder warmte verloren aan opstijgende lucht. Het is moeilijk in te schatten hoeveel u precies zult besparen qua energie aangezien dit van veel factoren afhangt. Bijvoorbeeld hoeveel vierkante meters verwarmd moeten worden. Maar u kunt uitgaan van een besparing tussen de 10 en 40 procent.

Installatie en uitstraling

Het is zeer eenvoudig om infrarood panelen met een ophangsysteem aan de muur of aan het plafond te hangen. Er hoeven geen gas of waterleidingen worden aangelegd. Wel is het belangrijk dat er in de buurt van de panelen een stopcontact aanwezig is en er moeten draden weggewerkt worden. Maar infrarood panelen hebben een moderne afwerking en uitstraling en passen dus heel goed bij een design interieur. Veel beter dan de klassieke radiator.

Geef een reactie