overkapping

5 zaken die de prijs van een terrasoverkapping bepalen

Ben je je aan het oriënteren op een terrasoverkapping en vraag je je af waarom de prijzen zo uiteenlopen?  Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor het prijskaartje van een overkapping. Wat voor materiaal wordt er gebruikt, hoe verloopt de montage en welke extra’s komen er eventueel bij? We zetten 5 belangrijke zaken voor u op een rij.

1. Installatiekosten

De montage van een terrasoverkapping is een belangrijke factor als het neerkomt op de prijs van een terrasoverkapping. Een overkapping elkaar laten zetten vergt al snel een tot meerdere werkdagen, afhankelijk van de grootte. Aangezien je een overkapping niet alleen kunt plaatsen, zijn er dus minimaal twee arbeidskrachten nodig. Deze monteurs moeten natuurlijk ook betaald worden en dat wordt doorberekend in het prijskaartje. Het scheelt natuurlijk aanzienlijk in euro’s als u zelf de overkapping plaatst of laat monteren door handige hulpkrachten uit uw familie of kennissenkring.

overkapping

2. Materiaalkeuze

Een terrasoverkapping kan van hout, aluminium, staal of kunststof gemaakt worden. Hout en kunststof zijn over het algemeen goedkoper dan staal en aluminium. Maar dit is dan weer niet altijd het geval, want het ligt er ook aan of er maatwerk geleverd moet worden of niet. Maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat hout goedkoper is. Dit materiaal vergt wel meer onderhoud, dus dan kunnen de kosten later alsnog oplopen. Kunststof is een goedkoper materiaal dan metaal, maar over het algemeen lever je dan wel in op veiligheid. Aluminium is daarentegen een stuk robuuster en oogt moderner. Kijk dus eerst goed naar wat voor materiaal u het mooist vindt en vergelijk daarna het prijskaartje.

3. Dakplaten

Een factor die veel van invloed is op de prijs, is het daktype. Ook hier is het een kwestie van smaak, want kies je voor polycarbonaat, glas, of wil je dakpannen op je overkapping? Glas is overwegend het duurste, polycarbonaat is verreweg het goedkoopst. Glas ziet er wel weer fraaier uit dan polycarbonaat en gaat langer mee, al heb je bij opaal polycarbonaat minder last van de felle zon.

4. Het soort bedrijf

Bij het aanschaffen van een terrasoverkapping loont het om te bekijken wat voor aanbieders er op de markt zijn. Zo zijn er prijsvechters die ver onder de prijs zitten van bepaalde aanbieders van terrasoverkappingen. Het nadeel kan zijn dat deze spelers minder keuze aanbieden. Maar ketens waarbij u veel te kiezen heeft, hebben over het algemeen ook grotere prijskaartjes. Zij moeten immers meer verschillende inkopen doen, waardoor ze ook het magazijn anders moeten inrichten. Vaak werken zij ook met tussenleveranciers, wat ook weer doorberekend moet worden. Daarnaast ligt het er ook aan wat het bedrijf uitstraalt en welke marketingstrategie men toepast. Consumenten denken vaak: als ik veel moet betalen voor een product, dan zal ik wel goed zitten. Daarin kan een bedrijf die zich profileert als een kwalitatief hoogstaande firma op inspelen.

5. Accessoires

Een terrasoverkapping kan hoog in de prijzen oplopen als het neerkomt op extra’s. Wil je bijvoorbeeld glazen schuifwanden, automatische zonwering, ingebouwde ledverlichting, een terrasverwarming of een zijwand van polycarbonaat? Al deze zaken voeren de prijs behoorlijk op, al krijg je er natuurlijk ook veel voor terug. Zo kun je met glazen schuifwanden ook bij slecht weer van  je terrasoverkapping genieten, zeker als je er een terrasverwarmer bijneemt.