5 tips voor een duurzame ventilatie in huis

Hoofdpijn. Vermoeidheid. Moeite met ademhalen. Herken je deze symptomen? Dan is er een grote kans dat je jouw woning te goed hebt dichtgetimmerd. Want een volledige isolatie is misschien goed voor de duurzaamheid, maar bevordert jouw gezondheid niet. Daarom is het belangrijk om een goede balans tussen isoleren en ventileren te vinden. In deze blog geven wij je – in samenwerking met Spirototaal – een paar tips.

1. Zorg voor voldoende frisse lucht

Heeft jouw woning meer frisse lucht nodig? Zorg er dan in de eerste plaats voor dat je deze makkelijk kunt ventileren. Dit kun je doen door open ramen of ventilatieroosters en -systemen te installeren. Zo kan de buitenlucht makkelijker een weg naar binnen vinden. Bestel jouw materiaal bijvoorbeeld bij www.spirototaal.nl/. Natuurlijk wil je dat deze verfrissing zich ook door het hele huis kan verspreiden. Zorg daarom altijd voor een uitsparing onder jouw binnendeuren.

2. Ventileer extra in bepaalde situaties

In sommige situaties is extra ventilatie gewenst. Denk bijvoorbeeld aan de momenten waarin er gekookt, gedoucht of geklust wordt. Is er dan een gebrek aan frisse lucht? Dan wordt er al snel geklaagd over hoofdpijn en vermoeidheid. Dit gebeurt ook wanneer er veel visite op bezoek is. In die gevallen is een snelle oplossing wel zo makkelijk. Denk dan aan een extra open raam of een goed ventilatiesysteem met meerdere standen.

3. Verminder vocht en schadelijke stoffen in huis

Twee grote boosdoeners die het klimaat van jouw woning kunnen verpesten zijn vocht en schadelijke stoffen. Om het huis zoveel mogelijk vochtvrij te houden kun je de was buiten hangen, koken met deksels en de vloer drogen na het dweilen. Daarnaast kun je schadelijke stoffen de deur wijzen door niet binnen te roken en tijdens de bouw alleen gecertificeerde materialen te gebruiken.

4. Focus op warmtebronnen

Wil je grote stappen maken in het verbeteren van het woonklimaat? Zorg er dan voor dat je de zaken rondom jouw warmtebronnen goed geregeld hebt. Denk hierbij aan de kachels, geisers en CV-installaties. Zo heeft een geiser idealiter een afvoer naar buiten toe, moet de schoorsteenveger geregeld bij je aankloppen en is er voldoende luchttoevoer nodig tijdens het stoken.

5. Zorg voor voldoende onderhoud

Gefeliciteerd. Met de bovenstaande tips heb je het huis nu een stuk vriendelijker gemaakt voor het milieu én de gezondheid. Dit betekent echter niet dat je nu bij de pakken neer kan gaan zitten. Om de leefbaarheid van jouw woning goed op peil te houden, moet je namelijk regelmatig onderhoud (laten) uitvoeren. Maak jouw ventilatiesysteem regelmatig schoon en geef deze elke twee jaar een professionele onderhoudsbeurt.

Geef een reactie